TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Vernieuwde meetinstructies van kracht!

NIEUWS   •   25 juli 2019

ZIEN24 denkt graag met u mee door onder andere altijd op de hoogte te blijven van de actualiteiten binnen de woningmarkt. Zoals bijvoorbeeld de veranderde meetinstructies, die sinds begin deze maand zijn aangepast. Wij vertellen u een paar opvallende punten die nieuw of aangepast zijn. Goed om te weten is dat de richtlijnen van de meetinstructies zijn verbeterd op basis van de ervaringen van de gebruikers.

Ruimte onder trap bovenliggende woning

Bij een benedenwoning wordt de één meter vijftig-lijn toegepast als de ruimte onder de trap naar de bovenwoning leidt. Hierdoor wordt de ruimte onder de trap gezien als ‘ruimte onder de schuine kap’.

Trapopgang naar bovenwoning

Bij een bovenwoning met eigen entree wordt het oppervlak tot het gebruiksoppervlak van de woning gerekend. Omdat er op vloerniveau gemeten wordt, telt het oppervlak van de traptreden zelf niet.

Souterrain met netto hoogte lager dan twee meter

Wanneer een souterrain een netto-hoogte heeft dat lager is dan twee meter, is er sprake van gebruiksoppervlak overige inpandige ruimte. Bij bepaalde marktsegmenten is sprake van woningen die geheel bestaan uit souterrain met een plafondhoogte (net) lager dan twee meter. Dit wordt gedoogd te rekenen tot gebruiksoppervlak wonen. Een voorwaarde is wel dat de woning geschikt moet zijn om in te kunnen wonen.

CV-ruimte op zolder

Wanneer er op zolder een aparte ruimte met CV-ketel is, voorzien van eenvoudig verwijderbare wanden, mag deze tot het gebruiksoppervlak wonen van de zolder gerekend worden. De ruimte zelf moet dan wel al voldoen aan de eisen om tot gebruiksoppervlak wonen gerekend te mogen worden.

Ruimten met een netto hoogte lager dan twee meter

In beginsel worden ruimten met een netto-hoogte kleiner dan twee meter tot overige inpandige ruimte gerekend, omdat deze daarmee vooral voor incidenteel gebruik geschikt zijn. Voor ruimten die naar aard per definitie bedoeld zijn voor kortdurend gebruik, zoals een toilet, badkamer of trapkast, geldt in de meetinstructie een uitzondering op het twee meter-criterium. Een badkamer met een verlaagd plafond kan daarom als gebruiksoppervlakte wonen gezien worden, mits de netto-hoogte van de badkamer niet zodanig klein is dat gebruik ervan niet mogelijk is.

Inpandige of externe oppervlakte

Of een ruimte tot inpandig oppervlak van het verblijfsoppervlak gerekend mag worden, is afhankelijk van de mate waarin sprake is van een dichte vloerconstructie. Daarnaast moet er ook gekeken worden of er sprake is van een gedeelde muur. Wanneer het geen onderdeel uitmaakt van het verblijfsobject, wordt de oppervlakte ook niet tot de gebruiksoppervlakte wonen of de gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte gerekend. In dat geval is daarom sprake van gebruiksoppervlakte externe bergruimte (zie figuur 2 in de meetinstructie, zie link).

Gebouw gebonden buitenruimte

Een carport of veranda die tegen of naast de woning is aangebouwd, wordt gerekend tot gebruiksoppervlak gebouwgebonden buitenruimte. Als vuistregel wordt aangehouden dat de constructie niet meer dan tien centimeter vanaf de woning is geplaatst.

Wilt u meer weten over de nieuwe meetinstructies? Klik dan op onderstaande button om het gehele artikel van de waarderingskamer te lezen! Daar vindt u alle informatie. Heeft u vragen over de meetinstructies? Neem gerust contact op met één van onze accountmanagers via onderstaand formulier. Zij zullen zorgen dat uw vraag wordt beantwoord.

Artikel van de waarderingskamer
TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

Vernieuwde meetinstructies van kracht!

NIEUWS   •   25 juli 2019

ZIEN24 denkt graag met u mee door onder andere altijd op de hoogte te blijven van de actualiteiten binnen de woningmarkt. Zoals bijvoorbeeld de veranderde meetinstructies, die sinds begin deze maand zijn aangepast. Wij vertellen u een paar opvallende punten die nieuw of aangepast zijn. Goed om te weten is dat de richtlijnen van de meetinstructies zijn verbeterd op basis van de ervaringen van de gebruikers.

Ruimte onder trap bovenliggende woning

Bij een benedenwoning wordt de één meter vijftig-lijn toegepast als de ruimte onder de trap naar de bovenwoning leidt. Hierdoor wordt de ruimte onder de trap gezien als ‘ruimte onder de schuine kap’.

Trapopgang naar bovenwoning

Bij een bovenwoning met eigen entree wordt het oppervlak tot het gebruiksoppervlak van de woning gerekend. Omdat er op vloerniveau gemeten wordt, telt het oppervlak van de traptreden zelf niet.

Souterrain met netto hoogte lager dan twee meter

Wanneer een souterrain een netto-hoogte heeft dat lager is dan twee meter, is er sprake van gebruiksoppervlak overige inpandige ruimte. Bij bepaalde marktsegmenten is sprake van woningen die geheel bestaan uit souterrain met een plafondhoogte (net) lager dan twee meter. Dit wordt gedoogd te rekenen tot gebruiksoppervlak wonen. Een voorwaarde is wel dat de woning geschikt moet zijn om in te kunnen wonen.

CV-ruimte op zolder

Wanneer er op zolder een aparte ruimte met CV-ketel is, voorzien van eenvoudig verwijderbare wanden, mag deze tot het gebruiksoppervlak wonen van de zolder gerekend worden. De ruimte zelf moet dan wel al voldoen aan de eisen om tot gebruiksoppervlak wonen gerekend te mogen worden.

Ruimten met een netto hoogte lager dan twee meter

In beginsel worden ruimten met een netto-hoogte kleiner dan twee meter tot overige inpandige ruimte gerekend, omdat deze daarmee vooral voor incidenteel gebruik geschikt zijn. Voor ruimten die naar aard per definitie bedoeld zijn voor kortdurend gebruik, zoals een toilet, badkamer of trapkast, geldt in de meetinstructie een uitzondering op het twee meter-criterium. Een badkamer met een verlaagd plafond kan daarom als gebruiksoppervlakte wonen gezien worden, mits de netto-hoogte van de badkamer niet zodanig klein is dat gebruik ervan niet mogelijk is.

Inpandige of externe oppervlakte

Of een ruimte tot inpandig oppervlak van het verblijfsoppervlak gerekend mag worden, is afhankelijk van de mate waarin sprake is van een dichte vloerconstructie. Daarnaast moet er ook gekeken worden of er sprake is van een gedeelde muur. Wanneer het geen onderdeel uitmaakt van het verblijfsobject, wordt de oppervlakte ook niet tot de gebruiksoppervlakte wonen of de gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte gerekend. In dat geval is daarom sprake van gebruiksoppervlakte externe bergruimte (zie figuur 2 in de meetinstructie, zie link).

Gebouw gebonden buitenruimte

Een carport of veranda die tegen of naast de woning is aangebouwd, wordt gerekend tot gebruiksoppervlak gebouwgebonden buitenruimte. Als vuistregel wordt aangehouden dat de constructie niet meer dan tien centimeter vanaf de woning is geplaatst.

Wilt u meer weten over de nieuwe meetinstructies? Klik dan op onderstaande button om het gehele artikel van de waarderingskamer te lezen! Daar vindt u alle informatie. Heeft u vragen over de meetinstructies? Neem gerust contact op met één van onze accountmanagers via onderstaand formulier. Zij zullen zorgen dat uw vraag wordt beantwoord.

Artikel van de waarderingskamer

Heeft u vragen over deze nieuwe meetinstructies?

Neem via onderstaand formulier contact op met een van onze accountmanagers!


Heeft u vragen over deze nieuwe meetinstructies?

Neem via onderstaand formulier contact op met een van onze accountmanagers!