TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT

7 tips om alles uit een presentatie op video te halen

NIEUWS   •   15 juni. 2020

Nu de wereld steeds meer verschuift naar online, worden video’s steeds belangrijker. De coronacrisis heeft in een sneltreinvaart de mogelijkheden en de toegankelijkheid van online-bezichtigingen in gang gezet. Maar het presenteren van een woning of uw kantoor is voor de camera toch een stukje spannender dan wanneer er geïnteresseerden voor u staan. Met potentiële kopers of verkopers voelt u al snel aan hoe zij zijn, hoe ze tegen het huis of uw verkoopdienst aan kijken en kunt u daar op inspelen. Met video ontbreekt dit gevoel, maar u hoeft echt geen acteur te zijn om natuurlijk op beeld te verschijnen. Daar hebben wij een aantal tips voor!

Tip 1: Bedenk van te voren wat u wilt vertellen

U hoeft hierbij geen script uit uw hoofd je leren. Sterker nog, dit raden we zelfs af! Wanneer u de tekst woord voor woord op ratelt, komt dit erg onnatuurlijk over. Het is uiteraard wel van belang om te weten waar u het over heeft om geloofwaardig over te komen. Zet daarom van tevoren alvast op een rijtje welke kenmerken u in welke ruimte van de woning wilt benoemen. Bij een video ter presentatie van uw kantoor of over een wijk kunt u ook alvast in bulletpoints opschrijven welke belangrijke punten u wilt benoemen. Bij een echte bezichtiging heeft u ook geen blaadje bij u waarvan u alles op leest. Bij een video- of live-bezichtiging geldt dit ook.

Tip 2: Kijk in de camera

Bedenk dat de camera de koper of verkoper is. Als u tegen iemand praat, komt u veel zelfverzekerder over wanneer u iemand aankijkt, dan wanneer u voortdurend wegkijkt. Dit geldt ook voor video! Bovendien komt zo uw boodschap veel sterker over.

Tip 3: Let op uw stemgebruik

Wanneer uw verhaal niet te volgen is, omdat u onduidelijk, te snel of eentonig praat, haakt de kijker al snel af. Probeer enthousiast over te komen, zodat de kijker dit enthousiasme ook voelt. Wanneer u een video opneemt, is het ook handig om verschillende intonaties te proberen. Zo kunt u later altijd besluiten welke toon het beste bij de boodschap past.

Tip 4: Communiceren is 55% lichaamstaal

Waarschijnlijk was u zich hier al bewust van bij het presenteren van woningen of uw kantoor. Uiteraard geldt dit ook voor video. Wanneer u op beeld een ongeïnteresseerde houding aanneemt, zal de kijker uw boodschap niet snel serieus nemen. Haal uw handen uit uw zakken, sta rechtop en ga dus voor een actieve houding. Wanneer u toch onwennig van de camera wordt, is een handige tip om iets in uw handen te houden tijdens uw verhaal. Denk hierbij aan een pen of de brochure van de woning.

Tip 5: Gebruik duidelijke taal

Uw publiek zit hoogstwaarschijnlijk niet jarenlang in het makelaarsvak. Zorg er daarom voor dat uw boodschap begrijpelijk is voor iedereen en vermijd jargon.

Tip 6: Maak het ontspannen

Mocht u voor de opnames of de livegang genoeg tijd hebben, is het raadzaam om even te sporten of te wandelen. Wanneer u dan klaar bent voor de opnames, begin met een kleine anekdote of een pareltje van de woning. Dit maakt het menselijk voor de kijkers. Houd het verhaal bovendien dicht bij uzelf. Dat werkt veel overtuigender. Tot slot is het al veel ontspannender presenteren wanneer u yzelf niet vergelijkt met een ander.

Tip 7: (Speciaal voor live-bezichtigingen) Fouten maken is menselijk

Het lastige bij live-video’s is dat er geen ruimte is om stukken opnieuw op te nemen. Blijf hierbij niet te lang stilstaan, want bij een echte bezichtiging kunt u ook geen dingen overdoen. Mocht u een keer een foutje maken, corrigeer het of breng er een stukje humor in. De kijker zal de live-video dan alleen maar meer waarderen.

Bent u met deze tips klaar voor het echte werk? Onze ervaren videografen weten er vast en zeker met u een topvideo van te maken! Neem voor meer informatie contact op met het marketingteam via 010-340 50 02 (optie 3) of video@zien24.nl.